Polityka prywatności

Dane osobowe

Użytkownik pozostaje anonimowy do chwili dokonania pierwszego zakupu lub subskrypcji newslettera (elektronicznego biuletynu). Do tego momentu gromadzone są jedynie dane standardowe z logów serwera. Są one zbierane jedynie w celach statystycznych.

Administratorem danych osobowych jest Katarzyna Balińska prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Katarzyna Balińska - Żywe Srebro z siedzibą w Łodzi, ul. Kilińskiego 25 lok. 12C, 90-205 Łódź. Adres poczty elektronicznej: sklep@zywesrebro.pl zwaną dalej Administratorem i będąca jednocześnie Sprzedawcą i Sklepem. 

Złożenie zamówienia w sklepie wiąże się z podaniem następujących danych osobowych: imię i nazwisko, adres do wysyłki, numer telefonu oraz adres poczty elektronicznej a w przypadku zakupów dokonywanych przez firmy nazwa firmy, NIP firmy oraz dane do faktury. Podanie tych danych jest dobrowolne, jednak dane te są niezbędne do prawidłowego przebiegu zakupów. Niepodanie którejkolwiek z danych wymaganych skutkuje niemożliwością realizacji zamówienia.  

Administrator Danych Osobowych w celu ochrony danych osobowych wdrożył odpowiednie zabezpieczenia oraz środki techniczne i organizacyjne.

Dane osobowe przetwarzane są w celu:
- realizacji Twojego zamówienia, w tym wysyłki. Przetwarzanie tych danych jest niezbędne do wykonania umowy i realizacji Twojego zamówienia. Dane niezbędne do realizacji zamówienia są przechowywane przez okres niezbędny do wykonania, rozwiązania lub wygaśnięcia zawartej umowy.
- obsługi Twojej reklamacji, na podstawie niezbędności przetwarzania danych do wykonania umowy. Dane te są przechowywane przez okres niezbędny do wykonania, rozwiązania lub wygaśnięcia zawartej umowy.
- realizacji obowiązków ustawowych wynikających z przepisów obowiązującego prawa, dotyczących kwestii podatkowych i finansowych. Przetwarzanie danych wynika z obowiązku prawnego, są one przechowywane przez okres wymagany przepisami prawa. 
- marketingu bezpośredniego, w zakresie przetwarzania adresu poczty elektronicznej, na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Administratora. Dane są przechowywane przez okres istnienia prawnie uzasadnionego interesu. Jeśli nie chcesz, abyśmy przetwarzali w tym celu Twoje dane, zgodnie z przepisami prawa masz możliwość wyrazić sprzeciw. W przypadku wyrażenia skutecznego sprzeciwu nie będziemy przetwarzali Twoich danych w tym celu. 
- marketingowym, który polega na przesyłaniu informacji marketingowych, handlowych oraz innych informacji dotyczących naszej działalności, na wskazany adres email, numer telefonu, w wypadku zapisania się do naszego newslettera a także w celu promocji Sklepu w mediach społecznościowych w przypadku odwiedzenia przez Ciebie profili Sklepu. Podstawa prawna przetwarzania danych wynika z uzasadnionego interesu Sklepu. Cel ten jest realizowany jedynie w granicach udzielonych przez Ciebie zgód. Dane przechowywane są do chwili cofnięcia zgody na dalsze przetwarzanie danych w tym celu przez osobę, której dane dotyczą.

Twoje dane osobowe mogą być udostępniane podmiotom, które wspierają nas w świadczeniu usług drogą elektroniczną, takim jak firmy kurierskie, płatnicze czy świadczące dla nas usługi marketingowe. 

Zgodnie z przepisami RODO, masz szereg praw w związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych, w tym między innymi prawo do żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, uzupełnienia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do usunięcia danych a także prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych na potrzeby marketingu bezpośredniego, które powoduje zaprzestanie przetwarzania danych osobowych w celach marketingu bezpośredniego. Masz również prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego. Organem nadzorczym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. 

Jeżeli chcesz skorzystać ze swoich praw w związku z przetwarzanymi przez nas danymi osobowymi, np. nie chcesz otrzymywać od nas komunikatów, skontaktuj się z nami: sklep@zywesrebro.pl

Cookies (ciasteczka)

Ciasteczka (ang. cookies) to niewielkie pliki, zapisywane i przechowywane na Twoim komputerze, tablecie lub smartphonie podczas gdy odwiedzasz różne strony w internecie. Żywe Srebro używa ciasteczek w różnych celach: by strony i aplikacje działały szybciej i by były łatwiejsze w użyciu, aby lepiej dopasować treści i reklamy do twoich oczekiwań i zainteresowań oraz do zbierania anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają w poprawianiu funkcjonalności i zawartości stron i aplikacji. Po odpowiednim ustawieniu przeglądarki internetowej jest możliwe korzystanie ze sklepu także bez użycia plików cookies.

Postanowienia końcowe

Sklep internetowy Żywe Srebro zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w zapisach Polityki Prywatności i jej bieżącej aktualizacji. O zmianach tych będziemy informować na stronie sklepu z minimum siedmiodniowym wyprzedzeniem.

W kwestiach nieuregulowanych niniejszą Polityką prywatności, odpowiednie zastosowanie mają właściwe przepisy prawa powszechnie obowiązującego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl